Gör din egen Tapas !

Vi har ju tidigare tipsat om en tapas restaurang här i Stockholm som är mycket populär och är välkänd för sin goda mat. Men vi vet att det ibland kan vara lite knapert i plånboken eller att man kanske inte orkar klä upp sig för att gå ut och äta. Därför tänkte vi tipsa om lite goda recept att laga hemma, varför inte bjuda hem vännerna på en tapaskväll? Jätte trevligt och dessutom inte alls svårt att göra själv, många av de rätter vi tipsar om nedan kan du även förbereda iförväg vilket är perfekt så man slipper stressa när gästerna är påväg. Man behöver inte vara någon mästerkock för att kunna tillaga detta så våga prova på, det kommer bli en succè vi lovar!



Pirri-pirri räkor

Ingredienser:
500 g stora skalade gambasräkor
Olivolja
Vitlök
Chili
Persilja
Salt

Gör så här
Fräs stora skalade gambasräkor hastigt (ca 30 sek) i olivolja med vitlök, chili, persilja och salt.

Pincho de pollo - Spanska kycklingspett
För 4 personer.
Enkelt och gott! Äts som tapas med lite sallad och en bit bröd till.

Ingredienser
4 kycklingfiléer

Marinad:
2,5 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 röd paprika
½ tsk peppar
1 tsk salt
4 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
3 msk strösocker
Gör så här
Lägg några grillpinnar på ett fat med olja på, för att dom inte ska splittra sig när man trär på köttet.

Marinad: finhacka lök, vitlök och paprika.
Blanda allt i en skål tillsammans med oljan, kryddorna och sockret. Mixa ihop allt en med en stavmixer.

Skär kycklingfilén i smala längder och trä den på grillspetten. Lägg spetten i en form och häll över marinaden låt stå och dra i kylskåp minst 2-3 timmar (eller över natten).

Allra godast är att grilla dem men det går även bra att steka dem. Grillas/steks i ca 10 minuter tills dom har fått fin färg och är genomstekta.

Tapas potatisomelett
För 2-4 personer.
Har inte prövat den än men den låter smarrig..

Ingredienser
2,5 dl olivolja
5 bakpotatisar
½ lök
3 vitlöksklyftor
5 ägg
Salt
Gör så här
Skala potatisarna, skär dem i skivor och salta. Hacka sedan löken och skär vitlöksklyftorna i skivor.

Värm upp olivoljan i en kastrull och tillsätt därefter potatisskivorna försiktigt (saltet kan få oljan att stänka, så var försiktig). Håll potatisskivorna separerade. Låt steka i cirka 5 minuter.

Tillsätt lök och vitlök och stek tills potatisarna är färdiga.

Använd ett durkslag för att skilja potatisar och olja, men spara tre matskedar olja i kastrullen.

Vispa under tiden upp ägg och salt. Tillsätt därefter potatismassan och rör om så att äggmassan täcker potatisarna. Häll tillbaka röran i den varma kastrullen. Skaka kastrullen så fördelas massan bättre. Stek på mediumvärme till dess att sidan som vänder nedåt är färdig. Ta hjälp av en tallrik för att vända massan och låt den sedan stekas klart.

Låt omeletten svala och skär den sedan i lämpliga bitar. Strö gärna över salt och saft från en citron.

Sangria blanco
1 liter

En variant av sangria som är lite mer svalkande än originalet. Passar middagen igenom.

Sangria blanco
Källa: Allt om mat
Uppladdad av: Lilljeppe
Ingredienser
1 citron
2 limefrukter
1 apelsin
5 dl torrt vitt vin
5 cl cointreau
5 cl koncentrerad flädersaft
5 dl läsk med limesmak
Is

Gör så här
Tvätta och skär frukterna i större bitar och lägg i en stor tillbringare. Häll på vinet, cointreaun och flädersaften, avsluta med läsken, t.ex. sprite eller 7UP, och en massa is.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0